Tunnin aiheena on erilaiset mielenterveyshäiriöt. Meidän tehtävänä oli selvittää, että miten näissä sairauksissa etenee kuntoutus.
Persoonallisuushäiriöt
Persoonallisuushäiriössä persoonallisuudessa ja käyttäytymistavoissa esiintyy häiriöitä. Persoonallisuushäiriö kehittyy jo lapsuudessa ja nuoruudessa ja henkilö itse ei huomaa sairastavansa persoonallisuushäiriöstä, koska hänen ajattelu- ja käyttäytymistapa on kehittynyt juuri siksi kun on. Tyypillistä heille on, että heidän käyttäytyminen pysyy samana vuosien varrella eikä muutu, koska ei huomaa käyttäytymisessään mitään vikaa.
Minkälaisia persoonallisuushäiriöitä voi mm. olla?
- Epävakaa
- Narsismi
- epäsosiaalinen
- epäluuloinen
Minkälaisia ongelmia persoonallisuushäiriöstä kärsivän hoidossa on?
Persoonallisuushäiriöin hoito on haastavaa ja ongelmaista, koska henkilö itse ei välttämättä tajua sairastavansa mitään.
Koska kuntoutus vaatii aina, että henkilö itse tietää oman avuntarpeensa ja haluaa sitoutua hoitamaan itseään kuntoutussuunnitelman mukaisesti, pitäisi henkilön joka on kasvanut omiin käyttäytymistapoihin ja ajattelumaailmaan niin saada pohtimaan omaa persoonaansa, eikä henkilö tähän välttämättä pysty koskaan, jolloin ei hän tule kuntoutumaankaa koskaan.
Muita ongelmia hoidossa voi olla se, että hän hyväksyy oman hoitajansa, mutta muita hoitajia pitää pilkkanaan tai objektina.
Kuntoutuja käyttäytyy hoitoa, sopimuksia, sääntöjä sekä auttavia hoitajia kohtaan vihamielisesti, välinpitämättömästi ja hyökkäävästi, hän on joustamaton omista käyttäytymistavoistaan ja pitää sitä tapaa oikeana. Hän puuttuu toisten ongelmiin , mutta ei anna kenenkään muun puuttua omiin.
Potilas on yleensä manipuloiva.
Miten persoonaalisuushäiriössä kuntoutus yleensä etenee?
Hoito on vaikeaa ja harvoin onnistuu, jos potilas pystyy itse muuttamaan omiaan käyttäytymistapojaan ja ajattelumaailmaa.
Ahdistuneisuushäiriö
|
(Weheartit) |
Mielenterveydenhäiriö, jossa tyypillisiä ja keskeisiä oireita ovat ahdistuneisuus, jännittyneisyys, pelko sekä paniikkihäiriö (= toistuvia sekä voimakkaita ahdistuskohtauksia. Taustalla jotakin elämäntapahtumaan liittynyttä tai muutosta). Muita oireita ovat mm. väsymys, pahoinvointi, ärtyneisyys, pulssin tihentyminen, lihasjännitys sekä unettomuus.
Oireet toistuvat yhtä jaksoisesti pitkällä ajanvälillä sekä ovat jatkuvia ja liiallisia normaaliin nähden ja vaikeuttavat normaalia elämää. Oireet alkavat yleensä lapsena tai nuorena
Aiheuttajat ovat yleensä monitekijöitä, se voi johtua perinnöllisestä alttiudesta, stressihormonit, erilaisista lääkkeistä tai erilaiset sairaudet
Ahdistuneisuushäiriöön voi tulla myös pakko-oireita.
Ahdistuneisuushäiriön kuntoutuksen eteneminen?
Ensisijaisesti ahdistuneisuushäiriötä yritetään hoitaa keskustelemalla/erilaisilla terapioilla, jos tämä ei auta, otetaan lääkehoito mukaan esimerkiksi pakko-oireiden sekä vaikka unettomuuden hoitoon ja myös mieliala- ja ahdistuslääkkeet.
Netistä löydetyillä tutkimuksilla olen saanut semmoisen käsityksen, että erilaiset terapiat ovat olleet parhaimpia hoitomuotoja.
Erilaiset terapiat:
- Psykoterapia
- kognitiivinen käyttäytymisterapia
- taideterapia