maanantai 6. tammikuuta 2014

Aistivammaisuus


Näkövamma

määritelmä:
näkövammaisuus määritellään siten että ihminen jonka pärjääminen arjessa on vaikeutunut näön vuoksi siten, että lasitkaan eivät auta on näkövammainen. Näön hetkellinen huonontuminen onnettomuuden/sairauden takia ei tee ihmisestä näkövammaista.

vaikeudet arjessa:
Ulkona liikkuminen
esineiden havaitseminen (etenkin kohti tulevat pienet),
liikkuvat esineet/asiat
pimeys
kirkkaus
autolla ajaminen, mahdotonta
portaiden hahmotus,
ihmissuhteiden luominen,
kotityöt
kaupassakäynti
opiskelu
työnteko
lukeminen

Arjessa vaikeudet näkyvät siten, että kodin ulkopuolella näkövammainen (vamman vaikeuden mukaan tietenkin) voi tarvita enemmän apua. Kotitöissä vaikeutuu esimerkiksi pienten esineiden hahmottaminen lattialta, lenkkeily ei onnistu enää yksinään. Esimerkiksi pallopelit sekä taistelulaji voivat olla mahdottomia harrastuksia. Pienten etikettien näkeminen kaupassa tai ei ollenkaan.

Ohjaamisen ja avustamisen keinot

Jos lapset ovat syntyään olleet näkövammaisia, heidän tiedonsaantia voi tukea muilla tavoin.
Kun lapset eivät ole nähneet maailmaa ollenkaan, niin hän tottuu elämään siten, että käyttää muita aisteja ja pärjää siten aikuisena jopa itsenäisessä elämässä apuvälineiden kanssa tai/ja opaskoiran.
Näkövammaisia lapsia tuetaan erilaisilla liikunnan muodoilla, koska ne tukevat motorisia taitoja laajasti, vauvoilla fysioterapiaa, koska näön puuttuminen vaikuttaa hahmottamiskykyyn niin paljon, että lapsi ei hahmota omia asentojaan. Lasten annetaan osallistua omiin päivittäisiin toimintoihin ja tuetaan niin paljon kun lapsi itse tarvitsee, lasta kehutaan paljon päivittäin, jotta hän tietää itse onnistuneen ja lue positiivista mieltä.

Jos ihminen sokeutuu, jossakin vaiheessa elämää onnettomuuden/tapaturman vuoksi, sopeutuminen voi olla tosi hankalaa, koska täytyy tottua siihen, että ei välttämättä näe niin hyvin kuin ennen tai ollenkaan.

Ympäristö ja apuvälineet
Näkövammaisille voi olla valkoinen keppi, kuljetuspalvelukortti, häikäisylasit, opaskoira, erilaiset suurennuslasit eri valoilla, ympäristön pitäisi olla esteetön ja helppo kulkuinen.

kuulovammaisuus


määritelmä:
Henkilö jolla on jonkinasteinen kuulovamma tai ei pysty kuulemaan mitään.

vaikeudet arjessa:
kommunikointi (puhe, toisten ymmärtäminen)
vaaran havaitseminen
opiskelu
työnteko

ohjaamisen ja avustamisen keinot:
viittomakieli
kuulokoira (ilmaisee omistajalle kosketuksen avulla tärkeästä äänestä ja vie äänen lähteen luo)
viittomakielinen tulkki

ympäristö ja apuvälineet

kuulokoje
liikenne valot (värit)
täristinherätyskello
puhelinvahvistin

5 kommenttia: