maanantai 17. helmikuuta 2014

Ammatillinen kuntoutus

Mitä se tarkoittaa?
Kuntoutetaan työikäisiä, jotta he säilyttäisivät työkykynsä mahdollisimman pitkään. Tämä on tarkoitettu vajaa kuntoiselle tai sellaiselle jonka työkyky on heikentymässä. Alle 64-vuotiaille tarkoitettu, jotka ovat vakiintuneita työntekijöitä. On tärkeää arvioidessa tietää mm. ikä, ammatti, työhistoria ja koulutus.

Mitkä organisaatiot toteuttavat kuntoutusta ja miten??

  • Työhallinto
  • Työterveyshuolto
  • Kela
  • Tapaturma -ja liikennevakuutus
  • Työeläkelaitokset
  • Työ -ja elinkeinohallinto
  • lähde
  • Kunnat

Työterveyshuolto suunnittelee työssäkäyvien ammatillista kuntoutusta.

Työeläkelaitokset ennaltaehkäisevat kuntoutuksella työelämässä käyviä työntekijöitä, jolloin uhka työkyvyn menetyksestä pienenee.
KELA järjestää nuorille, pitkäaikaissairaille ja vammaisille ammatillista kuntoutusta. Työikäisille vain harkinnanvaraista kuntoutusta.
Työ- ja elinkeinohallinto on suunnitellut kuntoutuksensa omille asiakkailleen.
Tapaturma -ja liikennevakuutus yhtiöt järjestävät ammatillasta kuntoutusta, kun tapaturman syynä on työtapaturma, ammattitauti tai liikennevahinko.


lähde
Selvitä työikäisten kuntoutuskuvioita (TYKY, ASLAK ja TYÖTERVEYSHUOLTO)

TYKY-toiminnassa vaikutetaan työhyvinvointiin, sekä työympäristön ja työyhteisön toimivuuteen sekä parantamiseen. Tuetaan työssäjaksamista ja työkyvyn säilymistä esimerkiksi liikuntaseteleillä, joilla pääsee vaikka uimahalliin tai kuntosallille.
Yhteisiä tahoja tyky-toiminnassa ovat mm. kuntoutusjärjestelmä, työeläkelaitokset, työsuojeluhallinto, työmarkkinajärjestöt sekä terveysliikunta ja koulutuspalvelun tuottajat.

Aslak-kurssit on tarkoitettu työntekijöille, joilla työn kuormittavuus on suuri ja työkyvyn mahdollinen heikkeneminen on suuri.
Aslak-kurssit ovat aina ryhmämuotoisia, kurssi kestää noin vuoden, jonka aikana tehdään itselle kuntoutussuunnitelma, jota toteutetaan ja se tehdään eri teemoissa.  Sisältöön kuuluu elämänhallinnan tukeminen, työ- ja toimintakyvyn säilyminen/paraneminen sekä terveyden edistäminen.
Työryhmään kuuluu lääkäri, fysioterapeutti, psykologi, työelämänasiantuntija ja sosiaalityöntekijä.
Kelan tukema ja ilmainen osallistujalle.


lähde
Työterveyshuollon toiminnalla pyritään parantamaan työoloja sekä ympäristöä tekemällä siintä turvallisen ja pitämään huolta työntekijän terveydestä.
 Työnantajan kuuluu hankkia palvelut joko kunnalliselta terveydenhuollolta tai yksityiseltä lääkärikeskukselta.
Työntekijälle maksutonta.
Työterveyshuolto toimii yhdessä työntekijän tai tämän edustajan kanssa. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti