Kävimme tunnilla läpi sitä mitä kasvatuksellinen kuntoutus on ja kerromme blogissa, mitä meille jäi asiasta mieleen.
Elikkäs se mihin se kohdistuu "ikäryhmänä" niin lapset ja nuoret, joilla on kehityksessä viivettä tai häiriöitä.
Keskustelimme ja mietimme minkälaisia viiveitä ja häiriöitä voisi olla, tässä muutama:
ADD (Attention Deficit Disorder)
Tarkkaavaisuushäiriö johon ei liity hyperaktiivisuutta toisinkuin
ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder) johon liittyy hyperaktiivisuus ja on tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö.
Kehitysviiveen tai -häiriön huomatessa autetaan lasta fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti tämän tarpeen mukaan johon vaikuttaa mm. lapsen ikä ja kehitystaso.
Koulussa erityisopetusta tarvittavaa lasta tuetaan Hojksilla.
Hojks? (Henkilökohtainen opetusjärjestelyjä koskeva suunnitelma)
- Opetus yksilön tarpeen mukaan
- laaditaan yhdessä oppilaan (jos pystytään), huoltajien, opiskelijahuollon, opettajien ja aikaisempien koulujen edustajien kanssa.
- Oppilas etenee omaan tahtiin
Kasvatuksellisessa kuntoutuksessa käytetään kolmiportaista tukea, johon kuuluu mm. yleinen-, tehostettu- ja erityinentuki.
Yleinentuki ja sen muodot ovat mm.: eriyttäminen, kodin ja koulun yhteistyö, tukiopetus, kerhotoiminta, sekä aamu ja iltapäivätoiminta ovat yleisimpiä muotoja jotka näkyvät kaikkien 1&2 luokkalaisten arkipäivässä.
-->Voidaan tehdä opetussuunnitelma
-->Pedagoginen arvio
Tehostettutuki ja sen muodot, johon kuuluu mm: Oppimishuollon tuki, oppimissuunnitelma, tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus.
-->Opetussuunnitelma tehtävä
-->Pedagoginen selvitys
Erityinentuki ja sen muodot mm.: Oppilaan ohjaus, oppilashuollontuki, HOJKS, apuvälineet yms., avustajapalvelut ja kokoaikainen erityisopetus.
-->HOJKS tehtävä
Verkostokartan avulla voi kartoittaa elämässäsi tärkeitä ihmisiä, jotka ovat sinua lähellä.
Verkostokartta voi kertoa siitä, millainen tukiverkosto ihmisellä on, ihminen huomaa itse yllättäviä asioita, kuten kuinka paljon hänellä ihmisiä on ympärillään. Tieto asiasta voi helpottaa henkilön itsensä mieltä, kun huomaa ettei ole asiansa kanssa yksin. Se voi kertoa myös siitä, onko ihminen valmis käsittelemään asioita itsensä ja muiden kanssa.
Hyvä, teille jäi tällainen kuva kasvatuksellisesta kuntoutuksesta. Kuvatkaa vielä, mitä perusopetuksessa tarkoittaa kolmiportainen tuki.
VastaaPoista