tiistai 12. marraskuuta 2013

Psyykkinen kuntoutus


Kuntoutuksen tarve on antaa kuntoutujalle hänen tarpeitaan vastaava kuntoutus.

 Eri kunnilla voi olla suuret kunta kohtaiset erot mielenterveyspalveluissa.
Kuntoutuksen tarve vaihtelee yksilökohtaisesti.

Ihminen sairastuu usein psyykkisesti sairauden tai sairastumisen myötä, tämä ilmenee useimmiten masennuksena tai ahdistuksena. Tilapäisesti nämä ovat normaaleja ihmiselle eri sopeutumis vaiheiden tullessa esiin esim. läheisen kuolema, rahahuolet tai ystävyys-suhteen hajoaminen, mutta jatkuvana oireiluna psyykkeen hajoaminen voi vaikuttaa arkitilanteisiin ja ihmisen pärjäämiseen. 

Alkoholi tai miksei muutkin päihteet vaikuttavat myös psyykkeeseen, henkilön on vaikea huomata tilannetta useimmiten itse, joten hän tarvitsee jonkun ohjaamaan itseään, että pääsee hakemaan apua. Jos psyykkeen romahdus alkaa olla kroonista tulisi hakea ammattihenkilöltä apua, mikäli lääkäri tai joku muu ammattihenkilö ei ole huomannut asiaa aiemmin.
Apua saa mm. Psykiatrilta/psykologilta Mielenterveystoimistosta Kriisikeskuksista (ei tarvitse lähetettä)
Vaihtoehtoisesti on ryhmäterapioita ja vertaistukea.
Psykiatrisen kuntoutustyöryhmän asiakkaat tarvitsevat tukea ja ohjausta - Psyykkisen sairauden oireiden kanssa - Sairauden oireiden lievittymisessä ja uusiutumisen ehkäisyssä - Voinnin seurannassa - Lääkehoidon toteutumisessa - Sosiaalisissa taidoissa - Toimintakyvyn ylläpidossa - Arjen haasteissa - Tulevaisuuteen suuntautumisessa (opiskelu, työ, harrastuneisuus)


Meidän mielestä psyykkinen kuntoutus tarkoittaa sitä mitä ihmisen päässä liikkuu ja "mikä on huonosti ajatusmaailmassa". Esimerkiksi jos jollakin on itsetuhoisia ajatuksia, niin kuinka ne saa pois kuntoutettavan mielestä.
Tapa jolla tilanteessa voi toimia on kertoa asiakkaalle, kuinka paljon hänessä on hyviä puolia ja ihmisiä ympärillä jotka välittävät. Asiakkaalta voi myös kysyä itseltää mitkä ovat hänelle tärkeitä asioita ja kenestä hän välittää. Psyyke on pään sisällä/ajatusmaailmassa tapahtuvia asioita. Pystyykö käsittelemään vastoinkäymisiä?
Osaako sopeutua uusiin tilanteisiin?
Ymmärtääkö oikean ja väärän erot? Tunteeko sympatiaa tai empatiaa?
Osaako käsitellä vihaa, surua tai kiihtymisen tunnetta?
Psyykkinen kuntoutus on erilaista, joillaan tuetaan todellisuuden tajua harhoista, kuten onko tuo henkilö oikeasti tuossa vai onko se hänen harha, psyykkistä toimintakykyä ajatella asioita, kuten arjen eri rooleihin mukautumista sekä parantamaan asiakkaan elämänhallintaa erilaisissa asioissa.

Psyykkinen kuntoutuminen on ihmisen oman ajattelun tutkimista, asioiden hyväksymistä, sekä tulevaisuuden pohtimista. Kuntoutujan on oltava sinut sairautensa/vammansa kanssa, jotta se ei aiheuttaisi epätoivoisuutta tai pilaisi motivaatiota. Se voi olla myös mielenterveysongelmista tai psyykkisen sairauden kuntoutumista. Kuntoutujan on oltava selvillä kaikista mahdollisista avuista/tuista joihin hänellä on oikeus, jotta tämä ei tuottaisi lisää päänvaivaa, sillä sitä on tarpeeksi jo sairauden/vamman hyväksymisessä. Hänen on saatava myös keskusteluapua, jos hän sitä haluaa esim. kuntoutusohjaajan, hoitajan tai psykologin kanssa. Psyykkiseen kuntoutumiseen kuuluu mm. tukiverkosto, johon voi kuulua vaikkapa sukulaisia, ystäviä tai kuntoutuksen ammattilaisia. Lisäksi myös vertaistukiryhmät voivat auttaa kuntoutujaa, sekä motivoida tätä. Lääkkeillä voidaan myös tukea kuntoutujan psyykkistä puolta esim. masennusta, jos tilanne sitä vaatii.

1 kommentti:

  1. Olittepa löytäneet kivasti psyykkisen kuntoutumisen ytimen. Paljon on siinä tekemistä ihmisellä itsellään, tätä teemaa käsittelemme lisää myöhemmin tunneilla.

    VastaaPoista