keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset

Aktiivista liikuntaa tulisi harrastaa vähintään 2h päivässä, etenkin ulkoliikuntaa, mutta sisäliikuntaa myös. Lasten ja nuorten tulisi liikkua monenlaisessa ympäristössä, jotta siinä olisi erilaisia haasteita esim. metsä, sisällä kiipeilypuut jne. Ympäristön tulisi kannustaa lapsia/nuoria liikkumaan, joten autiot paikat ilman virikkeitä eivät täytä tätä kriteeriä. Kesällä lapsia voi viedä uimaan, eikä se edes maksa mitään, jos uimarannalle menee.



 Musiikki tai muu rytmittely voi auttaa lapsia pitämään liikunnasta, sekä myös aikuisen oikeanlainen ohjaus. Erilaiset kilpailut voivat olla hyväksi lapsille, jolloin he saavat onnistumisen tunteita liikunnasta. Liikunnan tulisi olla mielekästä kaikille, sekä sen tulee olla lapsille omaehtoista.
Lasten liikkuminen on tärkeää motoriikan sekä kognitiivisten kykyjen suhteen, mutta se kehittää myös lasten sosiaalisuutta sekä yhteisössä oman minänsä löytämistä.


Liikuntavälineinä voi olla mm. pyörät, hyppykepit, luistimet, sukset, pulkka jne.
Niiden tulisi olla helposti saatavilla, jolloin liikkuminen mahdollistuisi paremmin. 

Erilaiset liikeharjoitteet auttavat parantamaan koordinaatiokykyä, tasapainoa, sekä lihaksia. Meidän tehtävämme on siis antaa lapsille tämä mahdollisuus ja ohjata heitä toimimaan oikein erilaisten välineiden kanssa.

Liikuntaa on monenlaista; aerobista, hyötyliikuntaa, kestävyysliikuntaa ja lihaskuntoa.

Erilaisia liikunnallisia menetelmiä, joita voi kuntoutuksessa käyttää, jotka kehittää lihaksia ovat esim. uinti, jumppa, pyöräily, myös erilaiset pelit ja leikit soveltuvat päivittäiseen liikunnan tarpeeseen.


KUVIEN LÄHDE: KAHDEN KIRJOITTAJAN OMIA KUVIA.


Mitä jos lapsi ei innostu kilpailuista muiden lasten kanssa tai hän ei pärjää niissä eikä onnistumisen tunnetta näin ollen synny? 
Lasta voisi yrittää houkutella sekä voisi yrittää jutella lapsen kanssa siitä miksi hän ei halua? Mikä olisi hänen mielestä kiva leikki tai peli mistä hän tykkäisi tai alottaisi jostaan pienestä leikistä pienen ryhmän kanssa.

 millä muilla keinon tämän onnistumisen tunteen voisi saada aikaan? 

Arkitoiminnoissa kehumisessa, kuten lapsi sai itse laitettua kengät jalkaan tai laittoi itse lelut pois leikin jälkeen.
Onnistumisen tunteen voi luoda positiivisessa ympäristössä sekä lapsille onnistumisen tunnen lähde on useasti uuden taidon oppiminen !


4 kommenttia:

  1. Kuvien lähde?! Riskaabelia laittaa tuntemattomien lasten kuvia! Onko kuvatuilta lupa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvat ovat kirjoittajien myway ja mirun lasten kuvia! Mutta kiitos infosta! :)

      Poista
    2. Joo ihan on omia lapsia kuvissa..

      Poista
  2. mitä jos lapsi ei innostu kilpailuista muiden lasten kanssa tai hän ei pärjää niissä, eikä onnistumisen tunnetta näinollen synny? millä muilla keinon tämän onnistumisen tunteen voisi saada aikaan?

    VastaaPoista